Mongol filmek áttekintő katalógusa

Mongol filmek

Mongol filmek

Tévelygésben születve / Tursuur turulduu

B. Sumkhuu, 1966

2017. január 08. - Füredi Zoltán

(Cím változatok: After the Confusion, Zabludšij sredi rodin, Balt našeldruga)

A forradalommal foglalkozik B. Sumxüü is: a Tévelygésben születve (1966), a mongol filmművészet, különösen a hetvenes évek nagy alakjának egyik korai munkája.
A film történelmi háttere 1921-re, közvetlenül a mongol forradalom előtti időszakra tevődik. A Vörös Hadsereg által, a szibériai polgárháborúban megfutamított Fehér csapatok visszaszorítják az Ix Xüree alatt állomásozó kínai erőket s Unger rémuralma szítja föl végképp a forradalom tüzét.
Ebben a filmben egy testvérpár kap fontos szerepet: Laawan, a feudális fejedelem, aki a Fehér hadsereggel szövetkezik és Wančin, aki a kínai hadsereggel szövetkező kereskedőkből próbál profitálni - mindketten a szegény Baltot próbálják meg céljaikra felhasználni.
A főszereplő, Balt naiv ember, aki az érzelmeire hallgat. Bár idegen kereskedők zsákmányolják ki és egy feudális úr gyötri, nem csatlakozik a forradalmi hadsereghez mint a falubeliek teszik, hanem egyedül veszi föl a harcot.
A történet úgy kezdődik, hogy Balt, elvezeti Sokolovot, az orosz kereskedőt egy titkos lelőhelyre, ahol a kerskedő talál egy kis mennyiségű aranyat. Lutkin, Sokolov társa azt mondja, hogy az arany Baltot illetné. A hír, hogy Balt aranyat talált eljut Laavan fejedelem fülébe.
Amikor Laawan öccse, az ittas Wančin egy ünnepélyen Baltot tolvajnak nevezi, verekedés tör ki. Balt egyenként teszi ártalmatlanná támadóit, majd lóháton elmenekül.
Jutalmat ad annak az embernek, aki segíti a menekülésben, ám a férfi, elkábulva a fejedelem által felajánlott jutalomtól, elárulja. Balt fogságba esik, de néhány barátja kiszabadítja. Puskát vesz magához és a hegyekben talál menedéket. Nem sokkal később a fejedelem parancsára körbeveszik a hegyet, de hála azoknak az embereknek, akik a hőst titokban támogatják, nem tudják kézre keríteni. Balt szabad, de segítőkész barátai sorra elhagyják szülőföldjüket és csatlakoznak a Mongol Forradalmi Hadsereghez.
Az oroszok között a hegyen csata tör ki és Balt talál két sebesültet, akiket elvisz a barlangjához. Mivel az egyik férfi a Vörös, a másik a Fehér Hadsereg tagja, hamar leszámolásra kerül a sor, mire Balt kénytelen a Fehér hadsereg katonáját lelőni.
A Fehérek szénája rosszul áll, ezért szövetségesük, Laawan, elmenekül a hegyekbe. Balt, akit Laawan súlyosan megsebesít, amikor a vörös hadsereg katonájának hoz vizet. Most az egyszer kívánja, hogy bárcsak a népek hadseregének katonája lenne.
A Mongol Forradalom tehát a társadalom minden szegletébe eljutott és a film ezt szeretné bemutatni, hiszen annak ellenére , hogy Balt egyedül folytatja az ellenállást a hegyekben, mégis megcsapja a forradalom szele.

Teljes film:

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5412110447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása