Mongol filmek áttekintő katalógusa

Mongol filmek

Mongol filmek

Túl hosszú nyár / Iluu sartai zun

J. Selengsuren, 1987

2017. január 07. - Füredi Zoltán

A többi mongol filmtől eltérően a Túl hosszú nyár, J. Selengsüren filmje, egy tavat használ háttérnek. Xanx, a Xöwsgöl tó legészakibb partján elterülő város, mely a volt Szovjetunió országainak tranzitállomása. Innen a szállítmányt hajókon Xatgal-ba, a tó déli sarkába szállítják. Baljinnyam, a Manduxai cecen xatan című filmk rendezője is részt vett a film elkészítésében. Karrierjét rendezőoperatőrként kezdte, ám számtalan forgatókönyvet írt, úgy mint Délibáb a Góbi felett című filmét is.
A történet összehasonlítja azt a folyamatot, amikor Ariuunaa kinyit a környezetében lévők felé, azzal amikor Galaa lassanként bezárul.
Galaa meggyógyítja Ariuunaa szívét, míg sajátja lassan meghal. Az ok, amiért az igazságtalanság ellen fellép, az az, hogy teljes bizalommal hisz az emberi természet alapvető jóságában.
A filmet lezáró utolsó képsoraiban megjelenő öregasszony, a Tenger Anya, aki a vízpartra kimosott szemetet gyűjti össze a tó és egyben a társadalom önmegtisztulását jelképezi. A Xöwsgöl tó egyúttal a foszfor bányák fejlesztése elleni mozgalom jelképe lett.
A nyomorék lábú Ariuuna édesanyjával Xanx kikötővárosba érkezik. Galaa hajón dolgozik: rakodómunkás. A tóparton él egy faházban, pont annak a háznak a szomszédságában, ahol a két asszony megszáll. A férfi vidám és kedves ember, de utálja a becstelenséget és nagyon őszinte.
Akárhová is megy összeütközésbe kerül az emberekkel, e miatt elveszíti az állásait, sőt a családja is elhagyja. Galaa megtudja, hogy Ariuuna lába mentális okok miatt nem gyógyul, nekilát, hogy a lány szívét meggyógyítsa.
Időközben Galaa főnökei ellopják a férfi fizetésének egy részét, mire ő az irodába rohan, ahonnét kizavarják
Galaa kérésére egyik barátja a lánynak tolókocsit csinál, akinek a szíve, hála a férfi kitartásának végül megnyílik, miközben Galaa-t egy társa elárulja.
A következő fizetési napon a férfi észreveszi, hogy fizetését megemelték, csak azért, hogy elhallgattassák. Ez az eljárás annyira felbőszíti a férfit, hogy beront az irodába, ahol a főnökei kirúgják. Mindennek tetejébe Xatgal-ba kell mennie garázdaság vádja miatt.
Galaa eltitkolja távozásának igazi okát, ám a lányt nem tudja becsapni. Mindketten erősen vonzódnak egymáshoz és végül Galaa erős érzelmei felállítják a lányt a székből.

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8612106081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása