Mongol filmek áttekintő katalógusa

Mongol filmek

Mongol filmek

Agyar / Soyoo

B. Baatar, 1991

2017. január 06. - Füredi Zoltán

Az Agyar (1991) egy sötét, reménytelen mese az anyáról és fiáról, akiknek az életét babonák és különös elrendelések irányítják, de azon kívül, hogy beleláthatunk a mongol lélekbe, a kilencvenes évek filmművészetének változását is megfigyelhetjük. A filmet B. Baatar rendezte, a Doljid-ot alakító D. Densmaa pedig a mongol színház népszerű művésznője, ebben a filmben állt először kamera elé.
Doljid, az anya, Két újszülöttjének halála után meglátogatja Seded-et a szerzetest, hogy jövendőt mondasson vele. Seded azt mondja, hogy nem a férjétől, hanem az állatorvos Čadalar-tól kell teherbe esnie. Az asszony elcsábítja az orvost, amíg a férje távol van, de ez az újszülött hamarosan meghal.
Doljid szemrehányását hallgatva Seded azt mondja, hogy az asszony csak akkor fog életképes gyereket szülni, ha sikerül csapdába ejtenie egy farkas lelkét, ami az állat tépőfogában rejtőzik.
Doljid így is tesz és megszüli Muunoxoi-t (Rosszkutya!), aki szépen fejlődik, remekül teljesít az iskolákban, majd egy diplomataképző intézetben folytatja a tanulmányait. Hamarosan bróker üzletben lesz érdekelt, ám státuszával visszaélve megerőszakol egy lányt, és börtönbe kerül. Halott édesapja barátainak közbenjárására hamar szabadul, ám most egy sokkal komolyabb bűnt követ el: gyilkosságot…

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4612104565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása