Mongol filmek áttekintő katalógusa

Mongol filmek

Mongol filmek

Bárcsak lenne lovam / Moritoi ch boloosoi

R. Dorjpalam, 1959

2017. január 06. - Füredi Zoltán

A társadalom aktuális kérdéseivel foglalkozik egy kitűnő szerelmi komédia, R. Dorjpalam, Bárcsak lenne lovam című filmje. 1959-ben készült a film, abban az időben, amikor a legfőbb feladat a téeszesítés végrehajtása volt. A film okosan szublimálja a szocialista rendszer futurisztikus képének és a hagyományos nomád gazdálkodás kétségtelen értékeinek szembenállását. A lóhoz, s ezzel a hagyományos életrendhez való kötődést a főszereplő, Dondog tettein keresztül mutatja be aprólékosan a film.
A kulcs az a tény, hogy habár a film szembe állítja a lovak tökéletességét az autókkal és a motorokkal, nem utasítja el szükségszerűen a gépesített kultúrát.
Ironikusan, a kollektivizálás végső soron a hagyományos családmodell és a közösségek felbomlásához vezetett, de ez a folyamat csak sok évvel később mutatkozott meg. Ebben a műben a romantikus légkört és a felszabadult, optimista nevetést értékelhetjük, melyek a demokratizálódás után készült filmekből kivesztek.
Dorjpalam, aki komédiákkal kezdte a filmes pályafutását, később fokozatosan bővítette repertoárját modern drámákkal és történelmi művekkel, de az emberek barátságos, közvetlen megmutatása, mely ebben a műben jól látható, későbbi filmjeiben is érződik, így például a Délibáb a Góbi felett (1980) vagy az Ezüst orrzabla (1985) című filmben.
Dondog, akinek jövője, mint lótenyésztő biztosítva van, szeretni való, jó szándékú ember. Ám valahogy meggondolatlan. Egy napon Yanjmaa, aki nemrég kezdett el dolgozni sofőrként a kórházban, útbaigazítást kér tőle, de a sors úgy hozza, hogy verseny alakul ki a ló és az autó között. A közösség lova elpusztul.
Ezután már minden rosszul alakul: a lovaktól eltiltják, elveszti munkáját és új munkahelyén, a marhák mellett nem tud helyt állni, hiszen ő a lovakhoz ért! A végén mint levélküldemények felelőse kap munkát.
Mindehhez még Gončig, elmondja Dondognak, hogy feleségül készül venni Yanjmaa-t. Ez még feszültebbé, még figyelmetlenebbé teszi Dondog-ot, hiszen ő is vonzódik a lányhoz. Persze a házasság nem igaz, de Yanjmaa, aki egy intelligens nő, csak annyit mond a duzzogó Dondog-nak: „- Nem vagy már gyerek!”.
Nemsokára egy kegyetlen hóvihar tör rá a közösségre. Dondog, aki a marhákat őrizi észrevesz egy csapat megvadult lovat. Gončig határozottan kijelenti, hogy mások lovai őt nem érdeklik, ezért társát hátrahagyva, Dondog egyedül rohan ki a hóviharba, hogy a közösség lovait megmentse a biztos pusztulástól. Bátor tette jutalmaként visszakapja a bizalmat, és Dondog-ot ismét a lovak mellé rendelik. A film végén megint lóháton üldözi Yanjmaa autóját, a lány kiszáll és kérdezi: - „Akarsz megint versenyezni?” – „Igen, versenyezzünk!” - válaszolja Dondog. Szorosan egymás mellett állva, ezt a kérdést ismételgetik újra meg újra...

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5412104717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása