Mongol filmek áttekintő katalógusa

Mongol filmek

Mongol filmek

Múló idő / Irj yavaa tsag

J. Buntar, 1986

2017. július 26. - Füredi Zoltán

1986-ban készül el J. Buntar filmje, a Múló idő. Ez az az év, amikor Mongólia szarvasmarha tenyésztésének stagnáló helyzete kizökken és végképp kritikusra fordul. Az ország folytatta a nagymértékű befektetést a gazdaságok gépesítésére, ugyanakkor a szarvasmarha tenyésztésben semmi fellendülés nem volt tapasztalható. A városi lakosság gyors növekedése, a szocializmus eredménytelensége szerepelt az okok között.
A helyszín egy nyári mező. Az emberek nagyon várják a nyarat, ennek a termésben gazdag évszaknak az eljöttét. De a nyár eljötte Gotob visszatérését is jelenti. Ezt a fajta kettősséget - mint magában a címben is - a filmben számtalanszor felfedezhetjük.
Maralmaa , egy pásztor lánya, szerelmére, a katona Gotob-ra vár, ám nemcsak ő várja már a fiú hazatérését, hanem édesapja Bagayaa is, aki reméli, hogy a fiatalok összeházasodnak. Bagayaa már öreg ember, aki egész életében juhászként dolgozott és nagyon kritikusan szemléli a mai fiatalokat és az állatok túlzott védelmét.
Egyik nap, egy viharos éjszaka után, látja , hogy a birkák, akiket egy fiatalember bízott, be vannak kerítve., annyira dühbe jön, hogy elesik. Az őt megvizsgáló orvos azt javasolja neki, hogy bízza a birkákat valakire és menjen kórházba, ám az öreg juhász nem így tesz.
Bagayaa, akiben tudatosul, hogy lánya egyedül nem elég a birkák őrzésére, úgy dönt, hogy szomszédja Šadaw segítségét kéri . Šadaw Gotob édesapja, Bagayaa gyakornoka volt, aki egyszer tanácsot kért tőle a múltban. Ennek ellenére , valamilyen oknál fogva Šadaw visszautasítja a kérést.
Üzenetet kapva Gotob-tól Bagayaa állapota javul. ám lánya még mindig aggódik.
Időközben Šadaw-hoz Solongo elszegődik gyakornoknak. Solongo Ulánbátorban nőtt fel, ám nem mehetett egyetemre és bátyjához a szövetkezet elnökéhez jött lakni, és mellesleg ő is titkon Gotob-ra vár.
Gotob visszatérése napjára Šadaw háza népe egy új házat épített így köszöntve a hazatérő fiút.
Ám ez a ház nem Gotob és Maralmaa, hanem Gotob és Solongo részére épült.. Amikor végül a fiú hazatér édesapja szándékai felszínre kerülnek és Bagayaa és lánya haragja egyre nő.
Vajon van-e jövő a szerelmesek számára?

Teljes film:

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr512692587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása